Μέσα από τη δουλειά μας με τους ανθρώπους έχουμε διαπιστώσει την αναγκαιότητα και τη σημασία της κοινοτικής ενδυνάμωσης (community empowerment). Η ενδυνάμωση της κοινότητας έχει ως στόχο τις υγιείς και λειτουργικές διαπροσωπικές σχέσεις εντός της, την ανάδειξη των αποθεμάτων των μελών της, το διάλογο γύρω από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που προκύπτουν τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με άλλες κοινότητες και δίκτυα. Πιστεύοντας στην ιδέα ότι «το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μελών του», όπως αρχικά αναφέρει ο Αριστοτέλης, αντιλαμβανόμαστε την κάθε κοινότητα ανθρώπων ως ένα σύστημα και περίπλοκο δίκτυο σχέσεων και διαδράσεων. Από την πλευρά μας, καλούμαστε να αλληλεπιδράσουμε με τις κοινότητες ως (νέα) μέλη της και όχι ως εξωτερικοί παρατηρητές με στόχο την διευκόλυνση στην ανάδειξη του όλου , των δυναμικών- ζωντανών διαδικασιών που επισυμβαίνουν εντός της και των δυνατοτήτων των μελών της.

Η κοινότητα είναι προέκταση της ομάδας και ούσες μάρτυρες του λόγου και των συναισθημάτων των ίδιων των ανθρώπων που στηρίζουμε τόσα χρόνια μέσα από την κοινοτική εργασία, μας έγινε καθαρό πως όσα μπορούμε να κάνουμε μαζί είναι σημαντικότερα από όσα μπορούμε να κάνουμε μόνα μας. Το κάθε άτομο έχει μία βαθιά, εσωτερική και αυθεντική ανάγκη να συναλλάσσεται συναισθηματικά, να αλληλεπιδρά και να σχετίζεται με σημαντικούς Άλλους για να αντιμετωπίσει δυσκολίες της ζωής αλλά και για να μεταδώσει την μοναδική σοφία του στην κοινότητα. Πόσο πιο όμορφο είναι άραγε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας σε ένα πλαίσιο ασφάλειας, εκτίμησης και εμπιστοσύνης με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα με εμάς; Πόσο πιο αληθινά συναισθήματα βιώνουμε με ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν, καθώς, βιώνουν παρόμοια ζητήματα με εμάς; Στην «εμπνοή» πιστεύουμε ακράδαντα πως η κοινοτική σοφία πνέει σαν αέρας μέσα στις κοινότητες και εμπνέει τους ανθρώπους της. Ωστόσο, είναι συχνά αόρατη και μοιάζει να χάνεται ή να παραγκωνίζεται. Μέσα από συλλογικές και συνεργατικές διαδικασίες, διάλογο και αλληλεπίδραση πιστεύουμε πως η κοινοτική σοφία μπορεί να γίνει αντιληπτή, να μάθουμε από αυτήν και εν τέλει να φροντίσουμε την ίδια την κοινότητα και τα μέλη της.

Η Κοινωνική Λειτουργός, Αντιγόνη Αλεξίου και η Ψυχολόγος, Όλγα Αλεξιάδου συμμετέχουν ως εξωτερικές συνεργάτιδες σε διαδικασίες κοινοτικής ενδυνάμωσης έπειτα από πρόσκληση τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών φορέων (σχολεία, σύλλογοι, πολιτισμικά κέντρα, εργασιακά πλαίσια κ.α.) πραγματοποιώντας εργαστήρια, ομάδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια.