Εμπνοή σημαίνει ισχυρή πνοή ανέμου, προέρχεται από την πρόθεση ἐν και το ρήμα πνέω (ἐν + πνέω) και για εμάς είναι το από κοινού φύσημα (πνέω μαζί) και όχι πνέω σε κάποιον/α με την έννοια ότι η διαδικασία της κοινωνικής στήριξης, της ενδυνάμωσης και της ψυχοθεραπείας είναι ζωντανές διαλογικές διαδικασίες, οι οποίες συμβαίνουν μέσα σε αλληλεπίδραση και δεν είναι αποτέλεσμα καθοδήγησης. Είναι μια μεταφορά για την έννοια της συν-δημιουργίας, της συγκατασκευής και (γιατί όχι;) της αλλαγής… Περιγράφει την ανάγκη των ανθρώπων να αλληλο-εμπνέονται και να συνεργάζονται δημιουργώντας τόπους ασφάλειας και ελευθερίας. Συμπυκνώνει την προκατάληψη μας ότι οι άνθρωποι χρειάζονται τους ανθρώπους για να διαχειριστούν τα προσωπικά τους ζητήματα και χρειάζονται ωθήσεις για να τους δοθεί η ευκαιρία να τα αφήσουν πίσω τους ή/ και δύναμη για να ζήσουν με αυτά. Για μας είναι μια μεταφορά για την ώθηση που όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως χρειαζόμαστε σε διαφορετικές στιγμές λόγω των δυσκολιών που βιώνουμε και νιώθουμε αβοήθητοι ή απελπισμένοι. Όπως το φύσημα του ανέμου υπάρχει στη φύση απαρχής του κόσμου έτσι και ο ψυχικός πόνος των ανθρώπων είναι σύμφυτος με την ανθρώπινη ύπαρξη.
Η Κοινωνική Λειτουργός, Αντιγόνη Αλεξίου και η Ψυχολόγος, Όλγα Αλεξιάδου συναντήθηκαν ως επαγγελματίες για πρώτη φορά το 2017 σε ένα απαιτητικό πλαίσιο υποστήριξης προσφυγικού πληθυσμού και θα συνεχίσουν να εργάζονται για τα επόμενα χρόνια, μαζί και από κοινού, στο πλαίσιο της ψυχοκοινωνικής στήριξης ανθρώπων. Υποστηρίζοντας ανθρώπους σε μεγάλη ανάγκη, μας έγινε αντιληπτό μέσω βιώματος πως οι άνθρωποι μπορεί να είναι ευάλωτοι ανά περιόδους και πως σε αυτό συμβάλλουν καθοριστικά, πέρα από τις μοναδικές προσωπικές και συχνά τραυματικές εμπειρίες τους, οι πολιτικο- κοινωνικές συνθήκες, τα οικονομικά ζητήματα, ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η πατριαρχία. Ως επαγγελματίες οφείλουμε να λαμβάνουμε κάθε φορά υπόψη και τα ευρύτερα συστήματα και τις αντιλήψεις που (καθ)ορίζουν την εκάστοτε κοινωνία και πολιτισμό, και την ίδια στιγμή να εστιάζουμε και να φωτίζουμε τα αποθέματα των ανθρώπων . Οι αξίες της ισότητας, της ελευθερίας, της ενσυναίσθησης, της αλτρουιστική σκέψης και της αλληλεγγύης μαζί με τη διάθεση για πολυφωνία, δια βίου μάθηση και διαρκή επιστημονική κατάρτιση είναι κοινά μας χαρακτηριστικά , που μας συνδέουν και μας εμπνέουν καθημερινά στη δουλειά μας.
Ο χώρος Κοινωνικής στήριξης, Ενδυνάμωσης και Ψυχοθεραπείας «εμπνοή» ήρθε στον κόσμο ως ιδέα το 2020, με στόχο την εφαρμογή της συνύπαρξης της επιστήμης της Κοινωνικής Εργασίας με την Ψυχολογία, πραγματοποιώντας ένα κοινό όραμα για την διεπιστημονική και κοινοτική υποστήριξη των ανθρώπων. Για εμάς, είναι η συνύπαρξη στην πράξη της Ψυχοθεραπείας, της Κοινωνικής Στήριξης και της Ενδυνάμωσης των ανθρώπων μέσα σε ομάδες και κοινότητες μέσω του διαλόγου, της τέχνης και του βιώματος. Ο χώρος που εδράζεται η «εμπνοή» αποτελεί από μόνο του έναν τόπο συνεργασίας, διεπιστημονικότητας και μοιράσματος ιδεών καθώς συνδέουμε τις διαφορετικές εκπαιδευτικές μας καταβολές και παρακαταθήκες συγκατασκευάζοντας εναλλακτικές, με διάθεση ολιστικής προσέγγισης και κατανόησης του ανθρώπινου βιώματος. Αντιλαμβανόμαστε την υποστήριξη μέσω της Ψυχοθεραπείας και της Κοινωνικής Εργασίας ως αλληλοσυμπλήρωση των ειδικοτήτων/μεθοδολογιών στο πλάνο υποστήριξης των ανθρώπων με βαθύ σεβασμό στο δικαίωμα να επιλέξει το ίδιο το άτομο τι επιθυμεί ανάλογα με το αίτημά που φέρει. Λειτουργώντας και ως μια μορφή Κοινωνικής Υπηρεσίας πιστεύουμε πως οι άνθρωποι έχουν ισχυρή επίγνωση του είδους της βοήθειας που χρειάζονται και εμείς είμαστε εκεί παρούσες για να δώσουμε επιπλέον δυνατότητες, ιδέες και προτάσεις υποστήριξης.
Κύριος στόχος της ψυχοκοινωνικής στήριξης είναι η φροντίδα και η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας (resilience) με έμφαση στα αποθέματα (resources) των ανθρώπων. Απευθύνεται σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία/πρόβλημα και είναι πιθανόν να βρίσκονται ήδη ή να πρόκειται να μπουν σε «διάλογο» με υπηρεσίες και αναζητούν ένα πλαίσιο φροντίδας και στήριξης. Δουλεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση η «εμπνοή» συνεργάζεται, κατά περίπτωση, εξωτερικά με άλλους επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων όπως Ψυχίατροι, Παιδοψυχίατροι, Ειδικοί Παιδαγωγοί, και Δικηγόροι με στόχο τόσο την ανταπόκριση σε πρακτικά αιτήματα και ανάγκες των ανθρώπων όσο και την αξιοποίηση της πολυφωνίας διεπιστημονικών ομάδων. Στο πλαίσιο της ψυχοκοινωνικής στήριξης και συμβουλευτικής, πραγματοποιούνται συνεδρίες τόσο με την Κοινωνική Λειτουργό όσο και με την Ψυχολόγο και συν-διαμορφώνεται από κοινού με τον/την ενδιαφερόμενο/η ένα πλάνο υποστήριξης με βάση τις ανάγκες του/της. Η ιδέα είναι η ανάδειξη και η ενδυνάμωση του υπάρχοντος δικτύου υποστήριξης των ενδιαφερόμενων αλλά και η διεύρυνση του.
Τέλος, πιστεύουμε στην ισότητα μεταξύ επαγγελματία και υποστηριζόμενου ατόμου, στην ελευθερία και στο δικαίωμα να συναποφασίζουμε το πλάνο υποστήριξης και να επαναδιαπραγματευόμαστε τη διαδικασία συνεργασίας σύμφωνα με το βέλτιστο συμφέρον και την προσωπική επιθυμία του ατόμου, του ζεύγους, της οικογένειας, της ομάδας και της κοινότητας που ζητά συμπόρευση μαζί μας.