Η Αντιγόνη Αλεξίου είναι Κοινωνική Λειτουργός και πραγματοποιεί τετραετή εκπαίδευση στην Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία, εργάζεται από το 2017 στην ΑΡΣΙΣ Θεσσαλονίκης και ειδικεύεται στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική σε ατομικό, οικογενειακό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο. Είναι Συντονίστρια πεδίου και υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας, του προγράμματος στήριξης μονογονεϊκών οικογενειών και γυναικών που επιβίωσαν από κακοποίηση και από το 2019 είναι εκπαιδεύτρια ασκούμενων Κοινωνικών Λειτουργών, εθελοντών και πρόσωπο αναφοράς της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Σ.Κ.Λ.Ε. Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα, αποτελεί μέλος των συνεδριάσεων του Debating Europe’s Network of Community Partners και άρθρο της εργασίας της με ομάδες THE MEANING OF HOME δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό κοινωνικών επιστημόνων OLBIOS. Σπούδασε Κοινωνική Εργασία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας και εκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Συμβουλευτική και Θεραπεία (C.B.T.). Έλαβε υποτροφία στο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (I.P.U) και εκπαιδεύτηκε στο Κοινωνικό Τραύμα. Το 2021 συν-δημιουργεί τον Χώρο Κοινωνικής Στήριξης, Ενδυνάμωσης & Ψυχοθεραπείας «εμπνοή» με την επί χρόνια συναδέλφισσα της Ψυχολόγο, Όλγα Αλεξιάδου.

Έχει υποστηρίξει συμβουλευτικά σε ατομικό επίπεδο ανθρώπους με εμπειρίες έμφυλης και ενδοοικογενειακής κακοποίησης, βασανισμού και σεξουαλικής βίας, με ζητήματα σοβαρών ιατρικών και ψυχικών παθήσεων και σε ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο μέσω της τέχνης και των βιωματικών ασκήσεων, ενδυναμώνοντας γυναίκες, μητέρες, έφηβα άτομα, άτομα με προσφυγική εμπειρία, ευάλωτες ομάδες ανθρώπων, Α.Μ.Ε.Α., και γονείς για ζητήματα που εμπίπτουν στην διάδραση με την σχολική κοινότητα. Πραγματοποίησε πρακτική άσκηση κοινωνικής εργασίας στο Τμήμα Ένταξης του Διαπολιτισμικού Σχολείου Σαπών σε συνεργασία με τα πρώην ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και τα προγράμματα υποστήριξης αστέγων και προσφύγων στην Άρσις και προσέφερε εθελοντικό έργο ως ενεργό μέλος των κοινωνικών υπηρεσιών στο ΠΕΡΠΑΤΩ Σύλλογο Ατόμων και Φίλων με Κινητικές Δυσκολίες, στον Ξενώνα Ασυνόδευτων (ορφανών) Ανηλίκων της Άρσις και στην Κεντρική Κοινωνική Υπηρεσία της.

Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε διάφορα διεθνή και τοπικά συνέδρια με κυριότερα το Walking Practices/Walkin Art/Walking bodies του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας-Καλών Τεχνών στην Φλώρινα, το Pathways to recovery for torture victims in flight του Πανεπιστημίου Stanford στην Αθήνα και την Ημερίδα για τα θύματα βασανιστηρίων στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Σχεδίασε και συντόνισε το workshop Are you Racist…You too?! Restart! του Erasmus European program στο εκπαιδευτικό επταήμερο συνέδριο You(th)Aim “Change your glasses, change your perspective”, (Ελλάδα, Γερμανία, 2019), έχει δώσει συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα και συμμετείχε σε συλλογικές καλλιτεχνικές εκθέσεις με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως τις Μεταβάσεις στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και στο MuzeulSatuluiBănătean (Ελλάδα, Ρουμανία, 2021) και τη συμμετοχή της στο περιοδικό Ηρακλείου, ΑΠΙΚΟ για την έννοια της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας.

Η Αντιγόνη Αλεξίου κατάγεται από τη Συκιά Χαλκιδικής, γεννήθηκε το 1995 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη δυτική πλευρά της πόλης.

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ